Og sådan blev Kaffekaplsen opfundet

Espresso opfindelse

Den har genopfundet kaffe – jo, intet mindre. Med kaffekapslen er det nu nemmere og hurtigere at lave en god kop kaffe i hjemmet eller på kontoret. Den lækre espresso, der fremstilles under det særligt høje tryk, er allerede blevet en yndlingsdrik blandt mange kaffedrikkere. Espressoen er blevet let tilgængelig med de nye maskiner og de tilhørende kaffekapsler. Så hvordan fungerer de små spøjse kapsler, og hvor kom den idé fra?

Espressoens hjemmebryggeri

shutterstock_40396714Vi starter ved begyndelsen – så lad os lige tage et lille kig på espressoen. Navnet stammer fra Italien og betyder ganske enkelt ’hurtigt’, og sjovt nok var grunden til at Luigi Bezzera opfandt det, at han var skide træt af, at det tog så lang tid at brygge hans morgenkaffe.
Derefter fik forretningsmanden, Desidero Pavoni, øjnene op for Luigis gode idé, og fik markedsført kaffen og Bezzeras espressomaskine overfor resten af italienerne. Det var tilbage i 1905 og medførte en ny måde at drikke kaffe på verden over.

Læs også: Kaffe-gadgets til de tørstige

EspressoTech

Teknologien bag en kop vellykket espresso, er blevet forbedret lige fra 1905 og indtil nu – for eksempel fjernede man i 1938 den brændte bismag der opstod, når man brugte kogt vand eller damp til at lave sin espresso med. Hr. Cremonesi introducerede stempelpumpen til maskinen og vupti – væk var dårlig bismag. Den pumpe blev så forbedret af Achille Gaggia, der gjorde det muligt at skabe det nødvendige tryk omkring kaffen uafhængigt af kogelegemet.
Før var det også almindeligt, at vandet blevet tvunget igennem kaffen på grund af det tryk, der blev skabt af varmelegemet. I 1961 ændrede virksomheden Faema det, da de opfandt den en elektrisk pumpe, og dermed var dem pumpedrevne espressomaskine født.

Jagten på den perfekte espresso

”Du skal udvikle noget, der kan sælge godt på markedet,” var det råd, der mødte ingeniøren Eric Favre i 1970’erne. Med det i tankerne gik han i gang med at arbejde hos Nestlé i pakkeafdelingen. Han var løbende i kontakt med både udvikling, salg, marketing og produktion, og det gav ham idéer. I 1970’erne var instant coffee på mode, men kvaliteten var ikke ligefrem imponerende, og Favre ville ændre folks kaffevaner og give dem mulighed for at nyde en god kop derhjemme – en kop espresso.

I Rom hos baristaen Hr. Euginio fandt Favre sammen med sin kone efter lang tids søgen en perfekt kop espresso. Ved at studere Hr. Euginio lærte Favre, at det er essentielt at tilføre det varme vand så meget ilt som muligt, inden det kommer i kontakt med kaffen. Ilten får oxideret aromaerne og gør det muligt for dem at trække ud hurtigere. Da Favre forstod, at Euginio pumpede fire gange så meget på sin stempelpumpe i hans espressomaskine, begyndte han at danne grundlaget for en ny udgave af maskinen.

Og så når vi til i dag

shutterstock_88460545Favre rejste hjem til Schweiz, hvor han knoklede for at blive færdig med det der senere blev en verdensomspændende succes. Han opfandt Nespresso-kapslen. Hans inspiration kom fra en 2000 år gammel italiensk bro. Maskinen virker ved at komme kapslen i et lille rum og lade den blive brudt i toppen – det gør det muligt at lede vand under højt tryk ind i kapslen og kaffekornene. Kaffekornene hæver derefter til fem gange deres egen størrelse, og det skaber ganske naturligt et tryk i kapslen, hvis bund udvides, så den rammer en række spidser som sidder i rummet til kapslen. Derefter flyder kaffen ned igennem filteret og ned i en kop – klar til servering.
Siden 2010 er Favre desuden rykket ind på det kinesiske marked med opfindelsen Tpresso2 – et system der skal give tedrikkere den samme løsningsmodel, som kaffedrikkere fornøjes af den dag i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *