Bedste E bogslæser
Det er efterhånden længe siden at det var nødvendigt at tjekke en ekstra kuffert ind når man skulle på ferie og gerne ville have en masse godt læsestof med. Mange danskere har taget e-bogslæser-trenden til sig, og kunne være sikker på ikke at løbe tør for læsestof lige med det samme på dette års ferier. Men udvalget af e-bogslæsere er efterhånden blevet stort, og det kan være svært at vælge den bedste e bogslæser for lige netop dine behov. Så når du står og skal ud og købe en e-bogslæser, så hav disse råd med i dine overvejelser.
Skærmen – den vigtigste detalje
Det vigtigste når du skal vælge den bedste e bogslæser for dig er at du finder en skærm der passer til dine øjne. For at undgå at overanstrenge og i længden skade dine øjne er det optimalt at gå ned i en butik og rent faktisk afprøve e-bogslæserne. På den måde finder du hurtigt ud af hvilken type du kan holde til at se på i flere timer i træk.
Det såkaldte e-papir, hvor teksten fremstår på skærmen på samme måde som det ville i en almindelig bog, skader ikke dine øjne. Det gode ved e-papir er, at der ikke er noget baggrundslys fra skærmen, og det giver en meget bedre læseoplevelse. Det gør det også muligt at tage din e-bogslæser med til stranden i højt solskin, og stadig kunne læse som var det en rigtig bog.
Størrelsen på skærmen kan også spille en rolle, da e-bogslæsere kommer i forskellige størrelser og vægtklasser. Hvis man for eksempel planlægger at bruge den meget i sengen inden man skal sove, vil det være smart at overveje en lidt mindre og lettere model, så den er nemmere at holde i længere tid.
Hvad skal du bruge din e-bogslæser til?
Selvom e-papir er det mindst skadelige for dine øjne, bør du også overveje hvilke materialer du vil læse på din e-bogslæser. Er det kun bøger uden billeder? Eller vil du også gerne have mulighed for at læse magasiner og blade? Hvis det sidste er tilfældet bør du købe en e-bogslæser med en LCD-farve skærm, så man kan læse magasiner i en kvalitet der er lige så god som hvis du stod med bladet i hånden. Sort/hvid e-papir er til gengæld at foretrække, hvis du kun skal bruge den til at læse bøger uden billeder. Der er ingen grund til at betale ekstra for en farveskærm, du alligevel kun bruger til at læse almindelige sort/hvide bogsider.
Batterilevetid på din e-bogslæser
Batterilevetiden er også yderst vigtig når du overvejer hvilken e-bogslæser der passer bedst til dig. Det værst tænkelige der kan ske når du læser en krimi på din e-bogslæser er, at du er ti sider fra slutningen, morderen er lige ved at blive afsløret, og… så går skærmen i sort, fordi batteriet er dødt. Det er utroligt frustrerende uanset hvad du læser, og derfor er det nødvendigt at estimere i hvor lang tid af gangen du kommer til at bruge din e-bogslæser. Er det på lange rejser, hvor man ikke har mulighed for at oplade flere dage i træk, eller er det hjemme i stuen hvor der er en stikkontakt lige rundt om hjørnet? Batterilevetiden kan variere fra 6 timer til 60 dage på forskellige modeller, så der er virkelig noget at komme efter her.
E-bogslæserens hukommelse og bibliotek
Næsten uanset hvilket mærke og hvilken model du vælger, vil du have adgang til flere e-bøger og magasiner end du nogensinde vil have tid til at læse. Det er alligevel værd at tjekke om det bibliotek som følger med din e-bogslæser indeholder de bøger og blade du er interesseret i. Hvis der er et bestemt magasin som du ved du kommer til at læse, så tjek i de forskellige databaser, som for eksempel Kindle eBook store, om de har det før du køber.
Hukommelsen på e-bogslæseren kan også variere en del modellerne imellem, og man skal gøre op med sig selv om man vil have hele sit bibliotek på sin enhed, eller om man vil udskifte efterhånden som man har læst sig igennem bøgerne. Her er det også vigtigt at tjekke om det er muligt at dele e-bøger med andre e-bogslæsere, og gøre det muligt at låne sine e-bøger ud til andre. Dette kan være en rigtig god funktion, og man kan få meget glæde af det blandt familie og venner.
Internetforbindelsen på din e-bogslæser
De fleste e-bogslæsere kører på wifi-netværk, men hvis du ved at du kommer til at bruge den til både læsning, e-mails, nyhedsopdateringer og andet internet-baseret, kan det være en ide at købe en decideret tablet eller iPad. Man skal have de samme overvejelser som beskrevet ovenfor, og især skærmen kan blive et problem, hvis man vil bruge den meget til læsning.
Den bedste e-bogslæser
Der er selvfølgelig flere overvejelser at gøre sig, før man går ud og investere i en e-bogslæser, som for eksempel pris, design, touch screen eller ej. Men guiden ovenfor har nævnt de helt basale overvejelser man skal gøre sig før man hopper med på e-bogslæser trenden. Man kan ikke kåre den bedste e-bogslæser, for alle har individuelle behov og præferencer. Så der er ikke andet at gøre end at gå ned i den nærmeste butik, og finde den, der passer bedst til dig og dine behov.