For bare få år siden var ens eneste mulighed for at se tv serie, film mv. igennem sit tv, hvor de store udbyder bestemte hvad man skulle se og hvornår man skulle se det. Det eneste alternativ man havde til dette var at vente til det medie man ønskede at se kom på DVD (tidligere VHS), i hvertfald hvis man ville gøre det lovligt. Der var nemlig en måde hvorpå man kunne se nye serier og film, tidligere end de viste det i tv. En måde som skulle vise sig at blive være svær at stoppe, da et behov i marked var skabt.

Piraternes storhedstid

Tilbage i 1999 kom torrent tjenesten ”Napster” til verden, som hurtigt tog til sig, da man igennem denne kunne hente alt den musik man ville, uden at betale for det. Det blev hurtigt et udpræget fænomen, og tjenesten fik hurtigt over 25 millioner brugere. Naspter var med til at skabe et behov, som pladeselskaberne (og senere film selskaberne) ikke kunne lukke – brugerne havde mulighed for at find et enkelt nummer som de havde lyst til at lytte til, uden at købe hele CD’en.

Den første modstand

Mange af de store pladeselskaber gøre i starten modstand, hvilket betød det ene søgsmål efterfulgt af det andet. Men der var dog få som så muligheder i Napster, og enkelte bands brugte dette medie som markedsføring. Naspter forsatte ufortrødent, hvilket var grunden den grå zone som Naspter befandt sig i. Hjemmesiden Napster lagrede nemlig ikke musikken, men forbande bare brugere som gerne ville dele dette.

Fra musik til film

Det som Naspter gik hen og gjorde for musikken, og den dertilhørende generation af teenager, gik den efterfølgende tjeneste under navnet Kazaa hen og gjorde for film og praktisk alt indhold. Kazaa gik hen og blev en succes øjeblikkeligt – da folk bar meget interesseret i ”gratis” gratis film, serier, musik og spil. Hvad der hurtigt blev en succes udviklede sig også hurtigt til en heksejagt.

Heksejagtens begyndelse

Kazaa udviklede sig hurtigt, og jagten begyndte på piraterne som downloadede film og andet ulovligt på igennem tjenesten. I selv samme tid så antipiratgruppen dagens lys, og begyndt sin jagt på danske pirater.

Næste store skridt indenfor torrent verden blev en siden som rangere som den 88 mest besøgte webside, vi snakker her om Piratebay. Siden har den dag i dag langt over 1 million brugere, hvilket er på tords af at den flere gange har været lukket (på grund af påbud i forskellige lande), været sagt søgt og så videre.

Hvordan ser fremtiden ud

Det behov som Napster skabt blev fundamentet for virksomheder som Apple (med iTunes) og mange andre virksomheder blev skabt på – muligheden for at købe det musik du ville høre, og kun det musik. Det behov som Kazaa, Piratebay og mange andre torrent tjenester, er først de seneste år blevet opfyldt med andre tjenester end de ulovlige. Først med de lokale tv stations løsninger (som kun til nød opfyldte behovet) og i 2012 udenlandske tjenester som Netflix, HBO etc.

Det bliver spændende og se om disse tjenester kan nedsætte brugen af ulovlige sider som Piratebay, da behovet nu er opfyldt igennem lovlige alternative? Hvad bliver den næste tjeneste, hvor folk må ty til ulovlige tjenester, for at få opfyldt behovet?

No comments yet.

HAVE SOMETHING TO SAY?