Plasma eller LED

Plasma eller LED – hvilket tv er bedst?

Er dit gamle tv håbløst forældet og er det yderst nødvendigt for dig at investerer i et nyt, så kan udvalget virke overvældende. Der er uendeligt mange specifikationer og funktioner, og det kan være meget svært at gennemskue hvilket tv, der er bedst. I dag står valget ofte mellem enten at købe et plasma eller et LED-tv, og selvom man her skærer valgmulighederne betydeligt ned, så er der stadig mange overvejelser at gøre sig. Læs med her, og vær sikker på at du træffer den rette beslutning når du skal investerer i nyt tv.

Hvad er et LED-tv?

shutterstock_131040575Der har i mange år været forvirring omkring forskellen på LCD og LED. Men det er egentlig meget simpelt. LCD blev meget brugt i tv for år tilbage og består af fluorescerende rør, som faktisk kan sammenlignes med de lys som oftest findes i garager eller kontorer, men selvfølgelig i en meget mindre skala. Grunden til at LCD-tv ikke bliver produceret så meget mere, og man i stedet er gået over til LED-tv, er at LCD-teknologien bruger rigtig meget energi, og det bliver for dyrt i længden med sådan et tv stående i stuen. LED-tv er meget mere energibesparende og det bliver der lagt stor vægt på i dag.

Der findes to former for LED-tv: en type, som bliver oplyst fra kanten af skærmen med en stribe LED-lys, og en anden type, som har et helt LED-net bag ved panelet der oplyser hele skærmen – også kaldet direkte lys. Det er dog mest almindeligt at have et LED-tv, da direkte lys er en meget dyr feature i tv’et.

Fordele ved LED-tv

Der er mange fordele ved LED-tv. For det første, så gør LED-kantlys at tv’et kan blive produceret utroligt tyndt og det er noget mange sætter pris på når de skal vælge tv. Vælger du kantlys fremfor direkte LED-lys, så vil du også få et mere ensartet billede på din skærm. Farveudvalget er også i top med LED, og du kan få nogle helt unikke farvekombinationer og klarheder når du ser tv og film. I og med at LED oplyser skærmen, så giver det en meget lys seeroplevelse, og det er ikke noget problem at se hvad der sker på skærmen, selvom der er meget sollys i stuen. Tænker man meget på miljøet, så er LED som sagt også meget energibesparende.

Ulemper ved LED-tv

Selvom LED-tv kan producerer helt utrolige farver, så har teknologien svært ved at lave dybe sorte farver og nuancer. Det er ikke et problem hvis du har valgt direkte LED-lys, hvor du kan skrue ned for lyset i specifikke områder men med LED-kantlys er det kun muligt at ændre hele billedets lysstyrke. Det kan gøre det svært at se hvad der sker, når scenerne er meget mørke. Lysstyrken kan også være langsom til at reagere når der skiftes fra en mørk til en lys scene, og det kan skabe forstyrrelser når man ser tv. Derudover har der ved nogle LED-tv været problemer med at baggrundslyset er ujævnt, og det er typisk lysere omkring kanten – det er især tydeligt ved mørke scener. Men den største ulempe ved et LED-tv er nok, at man ofte skal sidde lige foran skærmen for at kunne se hvad der sker. Hvis du ikke sidder helt vinkelret på skærmen, så kan du enten ikke se noget overhovedet, eller også kan du se lidt, men farverne bliver helt forkerte. Så har du en stue hvor man vil komme til at sidde skævt i forhold til tv’et er det virkelig noget du skal tænke over.

Hvad er et plasma-tv?

I stedet for kantlys eller direkte lys, som ved LED, så har et plasma-tv for hver pixel tre individuelt belyste plasma-kamre – en til rød, grøn og blå. Når der bliver sat elektricitet til, så danner gassen inde i kamrene plasma og lyser op. Plasma-tv er bygget på en relativt gammel teknologi som er meget energi-tung, og mange virksomheder er faktisk ved at tage dem ud af produktion og går over til nye teknologier i stedet, såsom LED. Men plasma-tv bliver stadig lavet og de har også nogle unikke fordele, som bestemt er værd at have med i overvejelserne.

Fordele ved plasma-tv

I modsætning til LED-tv, så har plasma-tv virkelig gode nuancer af sort. Det skyldes at det er hver enkelt pixel, som bestemmer farven, så derfor kan billedet blive utroligt præcist. Det er en kæmpe fordel, hvis en film eller en scene er meget mørk, for di vil aldrig få problemer med at se hvad der sker på skærmen. Der er heller ingen distraherende skift i lysstyrke ved skift mellem lyse og mørke scener som ved LED. Og den helt store fordel for plasma-tv’et er, at du kan se fra alle vinkler, uanset hvor i stuen du befinder dig, og her er hverken problemer med kontrastfarver eller forvrængninger. Grundet de individuelle plasma-kamre der styrer hver eneste pixel, så har plasma-tv også en hurtigere responstid, og selv når billedet bevæger sig hurtigt er det stadig knivskarpt.

Ulemper ved plasma-tv

Selvom de sorte farver er meget dybe og nuancerede, så er de lyse farver ikke helt så klare som på LED-tv. Det er ikke normalt noget problem, men hvis der for eksempel er meget sollys i rummet, kan det gøre at seeroplevelsen bliver forringet. På grund af den måde som billedet bliver fremstillet på ved plasma-tv, så kan der opstå en flimren på skærmen, især ved meget klare og farverige billeder, og det kan irritere øjet når man ser tv. Som sagt før, så bruger plasma-tv meget mere energi end LED og det er en stor ulempe ved denne slags tv. Derudover har nogle oplevet at der kan være en ”brænde-effekt” med plasma. Hvis for eksempel et logo har stået det samme sted på skærmen i lang tid, kan det brænde sig fast og hænge ved andre billeder i et stykke tid efter. Det er især et problem i starten, når du lige har købt plasma-tv’et.

LED vs. Plasma tv

Så hvad skal man vælge? Det kommer meget an på hvad du går efter og hvad dine præferencer er, for hverken plasma- eller LED-tv er en klar vinder. Vil du have den bedste billedkvalitet – i både 2D og 3D – og ikke er bekymret for en temmelig stor el-regning, så skulle du tage og vælge et plasma-tv. Plasma er også et godt valg for dig, hvis du – af en eller anden grund – ikke kan sidde direkte foran dit tv, da du kan se hvad der sker på skærmen fra alle vinkler.

Hvis lave omkostninger, et tyndt tv og lysstyrke derimod er højere oppe på din liste, så vil et LED-tv være det optimale valg. Det hele afhænger af dine behov og præferencer, og nu har du i hvert fald alle fordele og ulemper ved begge modeller – så nu er det op til dig, hvad valget falder på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *