sponsoreret
Vi har alle set reklamerne for fladskærms TV i størrelser, der får din nærmeste biograf til at ligne et fjernsyn fra barndommen. Men hvad skal du reelt gå efter, når du gerne vil skifte den gamle fladskærm ud med en ny og bedre version?
Her kan du se et stort udvalg af, hvad de nye teknologiske vidundere har at byde på, og det er ikke så lidt endda. Men først og fremmest skal du nok overveje hvad du har plads til. Er pladsen ikke noget problem, så er det stort set kun prisen, der begrænser dig i dit valg af fladskærm. For hvor meget vil du give for et fjernsyn?
Størrelsen spiller en rolle
For dem, der ser meget fjernsyn, kan det aldrig blive stort nok. Naturligvis sætter omgivelserne en grænse for, hvor stort et TV, der er plads til, men ideen om at have sin egen biograf i stuen har nok tiltalt mange i tidernes løb. Og de størrelser, man kan få i dag, gør nok nogle af de mindre biografen rangen stridig.
Et fladskærms TV på 75” lyder som noget af en kæmpe, men det giver et fantastisk billede med en skærm på den størrelse, og så gør teknologien i dag, at det er muligt at få en så stor skærm ind i sin stue, uden at det nødvendigvis koster en bondegård.
Har man så brug for så stort et TV? Det må i sidste ende være en smagssag, om det giver mening med sådan en kolos i stuen, eller hvor man nu vælger at se TV. Men én ting er sikkert. Det er flot. Meget flot.
Hvad teknologi skal du så vælge?
LCD, LED, OLED, QLED. Det vrimler med underlige forkortelser, når du kigger efter fladskærms TV. Men hvad betyder det så?
LCD står for Liquid Crystal Display og er oftest billigst, da kvaliteten af billedet ikke er særligt høj.
LED står for Light Emitting Diode eller lysdiode. LED, som du i dag også kender fra elpærer og des lige, er netop lige det. LED har erstattet de lysstofrør, som LCD skærme har brugt før i tiden, og har gjort dem mere energivenlige.
OLED betyder Organic Light Emitting Diode og kan sammenlignes med plasmaskærme, som ikke kræver baggrundsbelysning, ligesom LCD-skærme gør. OLED giver bedre kontrast, altså bedre mørke farver og lyse farver og giver også mulighed for buede skærme.
Går du meget op i høj kontrast og billedkvalitet, så er enten plasma eller OLED det bedste valg. Plasmaskærme har dog den ulempe, at de er noget tungere end OLED skærme.
QLED er lidt en smutter. Ikke i kvaliteten, men i benævnelsen, da QLED reelt står for Quantum Dot Light Emitting Diode. Producenterne syntes bare ikke, at QDLED lød så godt, så de droppede bare det ene D. QLED er en nyfortolkning af Samsungs SUHD fjernsyn (Super Ultra High Definition) og giver et meget skarpt billede, selv i de rigtig høje opløsninger.
Så synes du, at et super skarpt billede er alle pengene værd, så er det den teknologi, du skal gå efter. Og flotte er de helt bestemt. Vælger du så samtidig også en buet skærm, så får du helt indtrykket af at være med filmen. Men den fornemmelse viser sig ikke så meget på de mindre skærme, så er det en buet skærm, du vil have, så skal du gå efter den største af dem for at få det optimale ud af den.
Ellers er en regulær flad skærm afgjort til at leve med. Uanset hvad du vælger, så kan du finde det helt rigtige her.
Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen.