Sonos Play 3 – produkt anmeldelse

Vi har tidligere haft muligheden for, at teste Sonos Play 5 i jagten på den bedste trådløse lyd. I denne omgang vil vi anmelde Sonos Play 3 fra 2011. Sonos’ højtaler giver dig mulighed for, at streame musik fra internettet, hvor du får et væld af radiostationer samt tjenester som Spotify. Herudover din egen musiksamling.

Da du har med trådløse højtalere at gøre, får du muligheden for, at afspille musikken i flere rum på samme tid, kontrolleret af din iPhone, iPad, Android smartphone eller en dedikeret kontrolenhed. Sonos Play 3 er i forhold til Play 5, et mere kompakt tilbud fra det firma, der håber at tage det trådløse musiksystem mainstream. Betyder mindre størrelse mindre lyd? Kan Sonos Play 3 stadig tilbyde den samme præstation som tidligere modeller i familien, og skulle du få en, uanset om du allerede kører med tidligere modeller? Læs resten af anmeldelsen, og få svaret.

Design

Sonos Play 3 fås i sort eller hvid og måler 13,2 x 26,8 x 16 cm, og hvis du er fortrolig med Sonos Play 5 vil du med S3 opleve omkring halv størrelse.

Selve højtaleren dominerer hele forsiden af produktet. Siderne og toppen skråner nedad mod bagsiden, og det er på toppen, du finder kontrolenheden. Vi siger kontrol, men egentlig er det bare volumen, og en mute-knap, og intet mere. Hvordan kan du kontrollere det? Via iPhone, iPad, Android smartphone eller dedikeret kontrolenhed, hvilket vi kort vil komme ind på.

På bagsiden er strømstikket samt et Ethernet stik, så du kan tilkoble højttaleren strøm samt kobler den til internettet, du slipper dog for tilkoblingen til internettet ved brugen af en Sonos Bridge – hvor Sonos opnår sine rigtige trådløse egenskaber. I modsætning til andet Sonos gear, er der kun ét Ethernet-stik, så du kan ikke passere gennem din netværksforbindelse.

Sonos Play 3-2

Installationen er simpel. Sæt den i, oprette en konto, og du er klar. Systemet tillader dig at streame musik via din computer (NB: kræver at den er tændt), via en harddisk tilsluttet netværket, via internettet med tjenester som Spotify, Last.fm og Deezer (hvor Spotify nok vil være den mest brugbare løsning for os danskere – det kræver dog Spotify Premium), samt tusindvis af radiostationer på internettet alle så længe du har en bredbåndsforbindelse. Radio systemet er simpelt opbygget, og giver dig nemt muligheder for at vælge de rigtig stationer. Hvis du har prøvet radio på Apple enheder, vil dette virke bekendt.

Styr alt

Som vi har sagt, er det nemt at styrer alt, via en app på din telefon, via en dedikeret controller (ekstraudstyr), eller software på din pc eller Mac. Ideen er, at når du tilslutter din højttaler til internettet som en solo-enhed eller i et større system, så kan du downloade den gratis app og begynde at afspille musik. Når man tilslutter flere Sonos højtalere til sit system, så begynder magien først at vise sig, hvor du har mange forskellige muligheder for at gruppere din højtaler. Mere om dette senere.

Lige meget hvordan du adgang til musikken, er det den samme oplevelse hele vejen igennem. Android-brugere får et par ekstra bits som stemme-søgning, mens iPad brugere vil få et mere ”magasinagtigt” look samt bedre funktionalitet da appen bruger alt den ekstra plads på skærmen.

Højttalerne

Sonos Play 3 indeholder tre integrerede højttalere – en diskant, to mid-range drivere, og en bas. Hver driver af produktet er individuelt drevet af en dedikeret forstærker.

Højtaleren er levet udfordret med alt fra Nirvana til Foo Fighters, fra Heavy Metal til blød Jazz. I alle tilfælde har musikken lydt fantastisk, og har ved flere numre imponeret. Sonos Play 3 er ikke så kraftige som det tidligere produkt, Play 5 som vi har testet, men det har været mere end nok til at fylde rummet med musik, og vel og mærk uden at komme i nærheden af ​​de højeste lydstyrker.

Sonos Play 3-3

Sonos play 3 kan til tider have en lidt blød lyd, hvis man f.eks. stiller den i kontrast med produkter som B&Ws Zeppelin. Dette har dog i vores test kun været en fordel.

Vi oplevede at Sonos Play 3 klaret de høje vokal af Smells Like Teen Spirit for komme med et eksempel imens den stadig klare den lave bas. Vi udførte en række af basstests, som også vist sig højtaleren kunne klare rigeligt.

Stående eller Liggende

Et af de største problemer ved at placere en højttaler i et rummet er ”hvor” man skal placere højtaleren, for at opnå optimal lyd, en kæreste som er tilfreds, samt et overall flot udsendende. Sonos har designet produkt til, at afspille både liggende samt stående, hvilket for mange er en simpel ting, men som mange konkurrenter endnu ikke har implanteret.

Eksperterne vil sikkert sætte spørgsmål ved dette, da dette kan ændre dynamikken i lyden, hvis produktet specifikt er produceret til, at ligge vandret. De vil formentlig have ret, men for at bekæmpe dette, har Sonos tilføjet et ”accelerometer” (præcist som i nyere telefoner). Formålet med dette er, at enheden automatisk kender retningen af ​​højttaleren og justerer lyden i overensstemmelse hermed. Rigtig smart egenskab, som har virket til fulde i vores test. Eneste ulempe ved dette, må være at logoet på forsiden skaber en effekt af at produktet ikke står rigtigt, når S3 er placeret stående på siden.

Magien – to er bedre end én

Ligesom Play 5, har Sonos tilladt dig at parre to Play 3 højttalere sammen for, at få ægte stereolyd. Det er ikke bare et tilfælde af den musik, du spiller bliver højere, men at højtalerne tager dedikerede sider – venstre og højre. Hvilket kan skabe musik i premium  kvalitet.

 Sonos Play 3-4

Hvorfor ville du ønsker, at forbinde to Sonos højtalere? Bortset fra bedre lyd, mulighed for at skabe trådløs musik i hele huset, styret fra en central enhed (f.eks. din iPad). Herudover, har vi også kunne se muligheden for at benytte Sonos sammen med dit faldskærms TV – hvilket blot er blevet forstærket, efter at Sonos har udmeldt at de lancere en soundbar.

Begrænsninger

Det er dog ikke alt ved Sonos Play 3 som er fantastisk, f.eks. kræver systemet en internetforbindelse for overhovedet at kunne afspille lyd – hvilket vi ser som et mindre problem med udviklingen indenfor fibernet mv. Hvis du ønsker at have den komplette trådløse lyd, skal du anskaffe dig en Sonos Bridge, hvor der skal ske en ekstra investering på 399 kr., hvilket kan løfte øjenbryn ved folk, da benyttelse af Sonos højtalere uden denne, ikke virker som meningen.

Endvidere er du også nødsaget til at have en smartphone eller en tablet pc for, at få adgang til en del af tjenesterne, hvilket kan være et problem, hvis der er få af disse i husstanden. Vi vælger dog at se dette som en mindre baketel, da fremtidens familier har flere af disse produkter. Du kan få en dedikeret controller, men det er endnu en udgift.

Afgørende bedømmelse

Sonos Play 3 lyder godt, er nem at sætte op, endvidere passer Sonos højtalerne ind i næsten et hvert hjem, og kan i mange hjem erstatte DAB radioen i køkkenet eller soveværelset, og lyden blive frigivet.

Med muligheden for at udstyre dit palæ med op til 42 af Sonos Play 3 højtalere, som alle er styres fra én enkelt enhed, med fremtidssikrede muligheder kan vi kun give Sonos gode ord med på vejen. For os har Sonos virkelig en fordel, og det er ved samtidig benyttelse af Spotify premium tjenesten, som giver dig adgang til millioner af sange med et tryk på en knap. Du har ikke længere nogle begrænset af hvor din højtaler/anlæg er placeret, du er ikke længere begrænset af, hvor stor din musik samling er. Du er fri.

Eneste kritikpunkt, som altid er til debat er prisen, vi kunne god se produktet billigere, men et er sikkert, man fortryder ikke købet af Sonos Play 3. Se alle Sonos anmeldelser her.

 

Besøg Sonos’ officielle side her

Skrevet af Søren O.

4 thoughts on “Sonos Play 3 – produkt anmeldelse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *