Det er en af de ultimative science fiction gadgets – laseren. Hvornår plejer vi at opleve dem i fuld brug? Tja, det meste af tiden dukker de op i Science fiction og ofte i galakser langt væk i en fjern fjern fremtid. I fremtiden har man åbenbart det meste af tiden en laser med til at sørge for det lokale selvforsvar eller i andres tilfælde installeret på en dødsstjerne for at ødelægge en planet.
Star Trek har deres phasere og Star Wars har deres X-wings med hele fire styks monteret på vingerne.
Så hvornår får vi lov til at lege med al den slag herlighed og død ved intens lommelygte? Svaret er: åbenbart lige nu og lige her… eller lidt langt væk og på et krigsskib – men sådan ca. lige her og nu.
USA’s flåde har modtaget deres første laserkanon, som har zappet sine første droner uden problemer – og laserkanonen er lavet til at blive monteret på deres krigsskibe.
Skal du lære lidt om lasere?
Teorien om laser har faktisk været fremme ret længe. Tilbage i 1917 teoretiserede vores alles Albert Einstein, om de processer der gør lasere mulige, men vi skal helt op i 1958 før en fyr ved navn Gordon Gould opfandt den første fungerende laser. Gordon var til gengæld ikke så skarp til forretning, og derfor gik der koks i hans patent og det blev afvist og – vupti – så var andre klar til at nappe opfindelsen. Så den officielle opfinder af laseren er nu Theodore Maiman.
Desuden var de begge to lidt bagefter, for teorien bag laseren var allerede testet fire år før (1954), men i stedet for lys brugte opfinderne Charles Town og Arthur Schawlow ammoniakgas og mikrobølger og kaldte det en maser (mikrobølger = maser og lys = laser. Kan du se forbindelsen?).
Nå, men ingen af dem fik monteret noget på et krigsskib, det kom først senere.
Pew pew på de syv have
USA’s flåde ønsker at montere deres nyeste legetøj på skibe på alle verdens have og proklamerer, at dette er fremtiden indenfor krigsførelse. Deres kanon kaldes snedigt nok for Laser Weapon System eller bare forkortet Laws. Den har som nævnt skudt droner ned, og fordi den kun er afhængig af elektricitet, så koster et skud under 1 $, hvilket ud over droner også skulle være kraftigt nok til også at uskadeliggøre mindre fartøjer på havet. Prisen er en væsentlig forbedring, når man sammenligner med et Sidewinder missil, der koster 475.000 $ per skud. Så ikke bare er laser sejt – det er også billigt at blive skudt af, og det er jo godt i krisetider.
Kanonen i sig selv er også billig sammenlignet med andet militært isenkram. For knap 40 millioner $ kan de producere sådan en frækkert her, og det er faktisk en dråbe i havet, når man ser på deres samlede forsvarsbudget, der i 2012 var sat til et sted mellem 1 og 1,4 billion dollars (Der er 12 nuller på det tal!).
Der bliver taget ladegreb og gjort klar til Star Wars action omkring oktober i år, hvor kanonen sejler ud på USS Ponce og tøffer hen et sted i nærheden af mellemøsten, hvor den gør klar til blandt andet at skyde missiler ned med lysets hastighed. Det forventes, at de færreste missiler, kan slippe fra et skud, der flyver med lysets hastighed. Affyrings controlleren skulle efter sigende minde om noget fra et computerspil, men hvor dette spil så har den væsentlige forskel, at det rent faktisk kan slå ihjel.