De 5 bedste fitness gadgets

Fitness gadgets

Fitness gadgets har gennemgået en rivende udvikling på få år. Det nyeste af det nyeste er de såkaldte “wearable devices”, der betyder, at vi skal have vores gadgets på os, når vi løber, hiker, cykler osv. Dette sætter krav til anvendelighed, vægt og pris. Ved hjælp af diverse fitness gadgets bliver din træning og motion sjovere, idet du kan holde styr på dit eget niveau, sætte opnåelige mål og holde styr på din fremgang. Her kommer nogle af de bedste gadgets, der kan hjælpe dig med det.

1. Høretelefoner til træning

De fleste fitnesscentre spiller høje pumpende beats, men det er sikkert ikke altid, at du har lyst til at høre lige netop det, der bliver spillet. Hvis du selv vil bestemme, kan du tage et par høretelefoner på og dermed vælge din egen yndlingsmusik, der måske kan være med til at give din motivation et kick. Men høretelefoner til træning sætter store krav, hvis høretelefonerne ikke skal irritere, og hvis træningen stadigvæk skal være behagelig. Regel nummer 1 er at de høretelefoner, du har fået med til f.eks. din smartphone eller mp3 afspiller i næsten alle tilfælde ikke dur til træning.

Sony NWZ-W273 Walkman
Sony NWZ-W273 Walkman

 

Der findes mange forskellige høretelefoner derude, men nogle er specielt designede til træning, og det er der en god grund til. Det du skal kigge efter, er først og fremmest et par høretelefoner, der ikke vejer særlig meget. Derudover skal de være udformet i den rette pasform og i det rette materiale. Det er ofte individuelt, hvad den enkelte foretrækker, samt hvad der passer til ens ører og hoved. Træningshøretelefoner er ofte ergonomisk udformet til at blive siddende i eller omkring ørerne ved rystelser. Det er også en god idé at undersøge, om høretelefonerne kan klare fugt – både i forhold til sved, men især hvis du har planer om at høre musik under udendørsaktiviteter. 2 gode eksempler er Phillips ActionFit samt Sony NWZ.

Philips ActionFit SHQ5200
Philips ActionFit SHQ5200

2. Bærbar oplader

Tag hvilken som helst hikingtur udenfor, der varer længere end seks timer, og du vil med garanti observere at mindst én – hvis ikke alle – deltagere, begynder at kigge bekymret på deres smartphones’ batteritilstand. I vor tids informationssamfund er gadgets og apps behjælpelige med mange ting i hverdagen, men de dur desværre ikke uden adgang til strøm med jævne mellemrum.

myFC PowerTrekk
myFC PowerTrekk

Mens du trekker inka ruten eller måske går fra kyst til kyst, producerer du en masse kinetisk energi. På samme tid  mister dine gadgets strøm. Men hvorfor ikke kombinere disse to ting? Med en bærbar oplader kan du lade dine ting op, mens du er på farten, og dermed undgå, at dine gadgets løber tør for strøm. Nogle bærbare oplader udnytter din fremdrift, når du f.eks. hiker, til at genoplade din telefon. Andre former for bærbare opladere fungerer f.eks. ved at lave vand til hydrogen og efterfølgende lave hydrogen til vand igen. Under denne proces frigives energi, som kan bruges til at oplade dine gadgets. Når du skal investere i en bærbar oplader, skal du huske at gå efter de små og lette bærbare opladere, så du ikke skal slæbe rundt på for meget unødvendigt.

3. Sportsur

En af de vigtigste og mest nyttige fitness gadgets er et sportsur eller pulsur. Pulsuret fylder ikke meget, det sidder godt fast på din arm, og giver dig nyttige informationer, der kan hjælpe dig med at holde dine mål eller måle dine præstationer. Det er sjovt lige meget, om du står på ski, trekker, løber eller cykler. Et optimalt pulsur skal gerne indeholde GPS, måling af puls, gennemsnitspuls og max puls, kalorieforbrug samt god lagring af dine data, så du kan sammenligne og forbedre dig. Det er også klar en fordel at finde et pulsur, der er vandtæt. Det er både genialt, hvis du motioner meget udenfor, eller hvis du kunne tænke dig at måle din puls, mens du f.eks. svømmer. Når du skal finde det perfekte pulsur, skal du se på dine egne behov, og hvad du har brug for. Læs anmeldelser af fitness ure her.

Suunto Core
Suunto Core

4. Skridttæller

Anbefalingerne lyder på, at voksne bør tage 10.000 skridt hver evig eneste dag, mens børn anbefales at tage 12.000 skridt for at holde sig sund og rask. Det er klart, at har du et job, hvor du står og går, kommer du hurtigere op på de 10.000 skridt, end hvis du har et job, hvor du er stillesiddende. Er du stillesiddende kan en skridttæller (eller et pedometer) være en effektiv gadget, der hjælper dig med at holde styr på, om selv den mest basale bevægelse er i orden, mens der kan gå helt sport i den, hvis du til daglig går meget.

En skridttæller får ikke en til at tabe sig, men det er en gadget, der opmuntrer til mere bevægelse i hverdagen. Mange vil opleve, hvordan målingen af ens daglige antal skridt vil få mange til at tage trappen i stedet for elevatoren eller gå i stedet for at tage bussen – simpelthen for at samle flere skridt. Det er en god og simpel motivator i hverdagen.

5. Selvmåler

Til sidst kommer der en gadget til gadgetnørderne, der bare ikke kan få nok af gadgets. Denne gadget består af et armbånd, som gennem hele dagen måler din søvn, spisevaner samt hvor meget, du bevæger dig gennem en række indbyggede censorer. Kort sagt er denne gadget den ultimative selvmåler, der igennem dagen og natten måler selv din mindste bevægelse. Med denne gadget tager du skridttælleren et stort skridt videre.

Jawbone Up
Jawbone Up

Der findes flere forskellige slags og typer, men armbåndet virker som regel ved, at du downloader en app, hvori du kan holde øje med, hvor meget du har spist, hvor godt du har sovet og hvor meget, du har bevæget dig. Du kan eksempelvis lade app’en regne ud, hvor meget du skal bevæge dig ud fra, hvad du har spist, eller du kan selv bestemme, hvor mange skridt du agter at gå en bestemt dag, og via app’en holde øje med, om du har nået dit mål.

Hvad får man ud af at måle søvnen, tænker du måske? Mange af armbåndene har en smart vækkefunktion, der vækker dig, når du sover let. Bliver du vækket, mens du sover let, føler du dig meget mere udhvilet, hvilket også vil smitte af på din motion og bevægelse resten af dagen. Den ultimative selvmåler kan fås i flere forskellige mærker, nogle eksempler er Jawbone Up, FitBit One eller Nike Fuelband. For enhver gadgetfreak med respekt for sig selv, er en selvmåler den ultimative fitness gadget.

Indlægget er skrevet i samarbejde med Nordic Fitness.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *