iPad Air: 10 ting du skal vide

iPad Air

I dybden Den nye iPad er ude, og her er alle detaljerne. Ja, det var en lang og omstændig keynote Apple holdt for nylig. Ja, Tim Cook tog en evighed om præsentere den nye iPad. Og ja, der blev brugt meget mere tid sammen med Kyle og Gavin og deres nye eventyr med GarageBand. Men endelig har vi nyheder om den det nye flagskib inden for iPads, den nye iPad Air, og den er imponerende. Meget imponerende.

Her kommer ti ting, som du skal vide…

1. Den har fået nyt navn

Apples fremgangsmåde med at navngive iPad modeller har altid været en smule inkonsekvent, og der er nu endnu engang et nyt navn i familien: den nye model hedder nemlig iPad Air. Det stadig langt bedre end iPad 4, som officielt fik navnet “den nye iPad”.

Den hedder selvfølgelig “Air”, fordi den har smidt noget vægt. Du har nok opdaget, at Apple er meget optaget af lethed og tyndhed til et punkt, der nærmer sig besættelse. Derfor er det ingen overraskelse at se den relativt tunge forrige model blive shinet op på denne måde. Nogle mennesker vil sikkert stadig kalde den iPad 5.

Ipad Air

2. Den har en mindre kant

Tidligere iPads har haft en ret stor kant – altså området mellem kanten af skærmen og kanten af selve enheden. iPad Air har en kant, der er 43 % tyndere end på den forrige iPad. Dette betyder, at selv om skærmen forbliver samme størrelse, så er den overordnede størrelse på iPad’en blevet mindre.

Dette er gode nyheder, fordi kanten tidligere bare har været spildt plads – du kan jo ikke bruge den til noget. Apple bevæger sig derfor et skridt nærmere en enhed, der kun består af en touch skærm og intet andet. Forsiden er meget lig de forrige med en simpel “Home” knap. iPad Air er 20 % tyndere

3. Den er gået på kur

Forbedringer af batteri- og processorteknologi har betydet, at batteriet, som fylder næsten hele den fysiske plads i en iPad, er skrumpet. Som resultat af dette, er iPad Air kun 7,5 mm tynd, hvilket gør den 20 % mindre end den forrige model.

the-first-ipad-air-commercial-casts-apple-as-the-king-of-creativity

Kombineret med en mere jævn form, sammenlignet med formen på den sidste iPad, burde dette give en mere komfortabel oplevelse, når du holder ved den i længere tid, f.eks. i forbindelse med at du læser en bog. Derudover har den også tabt sig, og vejer nu kun 450 gram. Ifølge Apple er den derfor den lettelse full size tablet på markedet.

4. Den bruger A7 processor

Apple debuterede med A7-system-on-a-chip i iPhone 5S, og den er et absolut monster, der leverer en voldsom hastighed, mens den overraskende nok også holder godt på batteriet. Den indeholder en 64-bit processor, der baner vejen for mere avancerede applikationer og en bedre præstation.

 a7 processor ipad air

Som et eksempel vil det nye Garageband til iOS lade dig afspille 32 tracks, hvis du har en 64-bit chip, modsat 16 på den tidligere model. Interessant nok er der ingen “A7X”, som de fleste nok havde forventet. Apple boostede A6 processeren til iPad 4 og kaldte den A6X, men tydeligvis føler de, at A7 er kraftig nok til den nyeste iPad.

iPad Air bruger M7 chip

5. Den har M7 motion co-processor

M7 motion co-processoren er også arvet fra iPhone 5S. Dette er intelligent hardware, der kan opfange og tyde avancerede signaler, der er modtaget fra iPad’ens gyroskop, GPS og andre hardware sensorer.

Den kan modtage data uafhængig af hovedprocesseren, hvilket sparer strøm, da iPad’ens hovedchip ikke behøver at komme på arbejde. M7 kan fortælle apps, om du går, løber, sidder eller kører, og M7 giver også mulighed for indendørs tracking og kortlægning.

6. Tallene er imponerende

Apple påstår, at CPU og  den grafiske præstation på iPad Air er det dobbelte af dens forgænger, som i øvrigt ikke i sig selv var dårlig. Du kan derfor forvente en velfungerende spil- og grafikoplevelse, og ingen ventetid pga. langsom software. Sammenlignet med den originale iPad, der blev introduceret for kun tre år siden, har iPad Air en CPU præstation, der er otte gange hurtigere, og en sensationel 72 gange hurtige grafik præstation.

7. Den har bedre Wi-Fi

Der er ingen 802.11ac (endnu), så den bruger stadig 802.11n, men iPad Air introducerer ny MIMO (Multiple Input Multiple Output) teknologi, og bruger flere interne antenner for at forbedre den trådløse præstation på enheden.

ipad air

Apple formoder, at den kan modtage op til dobbelt så meget data end før, hvilket er rigtig godt, hvis man skal overføre store film filer, eller backer up via  trådløst net osv. Den mobile model har også ekspanderet sin LTE støtte. Ligesom tidligere er der modeller, der kun understøtter Wi-Fi og versioner, som tilføjer mobil 4G forbindelse.

Der er ikke noget Touch ID i den nye iPad Air

8. Den har ikke Touch ID

Overraskende nok har den nye iPad Air ikke den samme Touch ID fingeraftryks scannings teknologi, som findes i den nye iPhone 5S. Der kan være mange grunde til dette. Indtil Apple fortæller os hvorfor, er disse dog kun spekulationer. Det kunne handle om at holde omkostningerne så lave som mulige, eller det kan være, fordi folk ikke tager deres iPad med rundt i offentligheden i lige så høj grad, som de gør med deres iPhone. Vi kan dog forvente at se Touch ID blive præsenteret på et eller andet tidspunkt, men tydeligvis må det altså vente lidt endnu.

9. Nogle ting har ikke ændret sig… meget

Selvom nogle af specifikationerne er nye, har andre kun ændret sig lidt eller slet ikke. Kamera hardwaren er den helt samme: en 5 MP iSight og et omvendt kamera til brug for FaceTime opkald. Der er den samme batterilevetid på 10 timer, selvom batteriet selvfølgelig er mindre og lettere, hvorfor dette kan kaldes en positiv forandring.

Der er nu dobbelt mikrofon i modsætning til den tidligere single mikrofon, og det vil hjælpe både lydoptagelser og Siris præstationer, da dette hjælper iOS med at opfange mere korrekt, hvad du siger. iPad Air kommer i sølv og hvid, og i sølvgrå og sort. Der er ingen muligheder for guld, så hvis du gerne vil ligne en rapper, må du i denne omgang købe et cover.

 ipad air

10. Den er stadig flagskibet inden for iPads

Interessant nok beholder Apple iPad 2 på markedet til folk, der gerne vil ind i iPad verdenen, men som vil betale mindre for privilegiet. Dette er et interessant skridt: iPad 2 er sådan set gammel teknologi nu, med en skærm der ikke er Retina og en aldrende A5 processor.

iPad Air er ikke dramatisk dyrere, og i al oprigtighed tilbyder den en meget bedre brugeroplevelse, specielt pga. iOS7. Ikke desto mindre er valget der stadigvæk. iPad Air bliver lanceret internationalt d. 1. november i en lang række lande.

Find iPad Air allerede i da i Apple Store.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *