Fire sikre måder at forlænge din computers batterilevetid

Du elsker din bærbare computer. Den sørger for at du at du kan arbejde uanset hvor du er – i ventesalen i lufthavnen, en kaffebar, dit hjemmekontor. Den er nøglen til, at du kan få lavet så meget som muligt. Sådan er det i hvert fald lige indtil batteriet dør. Lige som du er ved at opsætte de sidste detaljer i en meget vigtig Power Point præsentation. I lufthavnen. To timer for afgang. Uden et eneste stik i nærheden. Lige i det øjeblik begynder man at overveje hvorfor det lige var man købte den åndssvage computer, som jo tydeligvis ikke lever op til forventningerne. Men kærligheden blomstrer igen lige så snart computeren har opladet. For at undgå den følelsesmæssige rutsjetur, som man kan opleve i forholdet med sin computer, kommer her en række tips der vil maksimere din bærbare computers batterilevetid.

Sæt strømstik til når det er muligt

En sikker metode, som vil holde din computer klar til de lange stræk uden tilsluttet oplader, er at sætte strømstikket i hver gang du har mulighed for det. Ved at holde din maskine fuldt opladet hele tiden er du sikker på at der er strøm når du sidder der i lufthaven med to timer til afgang og en bunke arbejde, som ville være rart at få af vejen. Det kan være gavnligt at købe en ekstra oplader, så du både har en på kontoret og en, som kan tages med på rejser eller være der hjemme.

En ofte gentaget misforståelse omkring optimeringen af computerens batterilevetid, er at klat-ladning af batteriet – det vil sige at man lader computeren op lidt af gangen – er skadeligt og vil hurtigt forkorte oppe-tiden for din computer. Batteriet i nyere computere består af litium celler, og når de er blevet opladet til deres fulde kapacitet, vil de stoppe med at lade, også selvom strømforsyningen stadig sidder i.

Juster skærmens lysstyrke

shutterstock_84181570Her er de nyere bærbare computere blevet forbedret meget med LED baggrundslys, som ikke bare har gjort at der bliver brugt mindre strøm ved oplysning af skærmen, men også at billedkaliteten er blevet bedre. Men det er stadig skærmen som sluger en masse af en computers batteri, og det er værd at skrue ned for lysstyrken når det er muligt, og især når man er i rum med blød belysning er en afdæmpet skærm klart at foretrække, da det også forbedre selve læseoplevelsen, og ikke beskadiger dine øjne så meget.

En anden mulighed for at reducerer skærmens strømforbrug er ved at kontrollere det automatiske baggrundslys i Windows. Ved at åbne Kontrolpanelet, vælge Hardware og lyd, derefter Strømstyring, og til sidst Ændre strømstyringsplaner. Her kan man nedsætte den tid der går, før skærmen går i standby, hvis man ikke har arbejdet på computeren. Dette kan ændres helt ned til 1 minut, og vil kunne give en stor aflastning på batteriet. Man kan også ændre på den lysstyrke, computeren kører med, når baggrundslyset er dæmpet, og nedsætte det endnu mere.

Find tunge og intensive baggrundsapps

shutterstock_108864086Apps, som bruger meget af enten processoren eller netværket, bør være slukket når computeren ikke lader, så vidt det er muligt. Især downloads er meget energikrævende, og det er bedst at gøre, når man har strømstikket i. Selv Windows Update kan trække meget strøm, og det kan være en ide at stoppe eventuelle downloads af store opdateringer. Det eneste man så skal være opmærksom på, er at man starter for downloads igen når computeren sidder til strøm, så man ikke glemmer det igen, og går glip af vigtige opdateringer af Windows. Hvis man ikke har det godt med at slå downloads helt fra, er det i hvert fald vigtigt at man ofte tjekker hvor meget energi det tager, så man kan udnytte ens batteri maksimalt.

Slå unødvendige enheder fra

Man kan slå unødvendige enheder eller porte for at få lidt flere minutter oppetid på batteriet, selvom det ikke er på alle bærbare computere det er en mulighed. Til at begynde med kan man deaktivere unødvendige trådløse enheder, som for eksempel indbyggede datamodems og Wi-fi og Bluetooth – her er der mange computere som har hardware-kontakter til dette.

Hvis man har en DVD eller Blu-ray disc i disc-drevet, så er det også noget der tager rigtig meget strøm. Hvis du ikke ser den, så er det en god ide at tage DVD’en ud, så computeren og processoren ikke arbejder alt for meget. Til sidst er der mange computere i dag som har baggrundslys i tastaturet, som er en stor hjælp når man arbejder i mere mørke rum, men man kan spare rigtig meget strøm ved at slå det fra.

Hvis uheldet er ude, og disse råd ikke kan hjælp dig, så kan du anskaffe dig et nyt batteri til din bærbar lige her. Når du har anskaffet dig et nyt batteri, så husk at følge disse råd, og få mest ud af det!

bærbar batterier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *