Husk at koble helt af ind imellem

Koble af

Det er ingen hemmelighed, at vi er vilde med gadgets her på stedet, og derfor er de fleste skribenter her udstyret med minimum en håndfuld af slagsen, der kan hjælpe med enhver opgave fra praktiske ting som at finde vej eller at finde ud af, hvornår den nærmeste bus fra A til B går, men selvfølgelig også så vi er underholdt med musik og spil og så vi altid er i kontakt med vennerne og har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker i verden.

Det er fedt at være koblet op, online og at have tilgang til det hele. Og der skal ikke meget til at opdage, hvor vigtigt en rolle, det spiller for os at være koblet på – fem minutter uden internet og vi er ved at få et nervøst sammenbrud.

Giv din hjerne komplet ro

Men vores hjerne er og bliver nu engang en avanceret version af den stenalderhjerne, der hjalp os til at overleve ude på savannen, og den er ikke gearet til konstante påvirkninger. Derfor er det vigtigt, at vi som minimum kobler helt af en gang i døgnet – når vi sover – og det er faktisk blevet et problem for flere og flere at overholde. Vores telefoner er fyldt til randen med apps, der får den til at bippe, lyse og vibrere hvert femte minut for at fortælle os om det seneste twitter-indlæg eller gøre opmærksom på, at vi skal opdatere en app. Det forstyrrer simpelthen det allerhelligste for vores mentale ve og vel – vores gode søvn!

Søvn er utrolig vigtig. Det mærkelige er, at forskerne faktisk ikke kan blive enige om hvorfor eller bevise, hvad det er, der ligger bag vores behov for søvn, men en ting er de enige om: søvn er livsnødvendigt for vores mekanisme. Under søvnen får vi nemlig en kærkommen mulighed for at koble af og overgive os fuldt ud til en nærmest ‘bevidstløs’ tilstand. Det var vigtigt for stenaldermanden, der havde brug for en pause fra tanker om at skaffe mad og undgå farlige dyr, og det er vigtigt for det moderne menneske, der ellers bliver overloadet og stresset af alle de indtryk, det konstant konfronteres med.

Sådan kobler du helt af og sikrer en god nats søvn

Der findes flere tilgange, så du skal selvfølgelig vælge den, der passer bedst til dig, men det der som regel gør sig gældende for folk, der ikke får koblet ordentligt af og dermed sikrer sig en god nattesøvn, er, at de ikke skaber ro omkring sig. Jeg har selv haft præcis det problem. Selv efter jeg tog mig sammen til at sætte min telefon på lydløs og slukke for vibratorsignalet, var der stadig konstante forstyrrelser i soveværelset – min kæreste synes nemlig ikke hendes telefon skulle hverken slukkes eller på lydløs, bare fordi jeg var ude i “projekt forbering af nattesøvn”. Min løsning på det problem har været et par ørepropper fra in-ears, som ganske enkelt lukker alt ude, så jeg sover tungt og godt natten igennem.

Og det gør en kæmpe forskel! Når jeg vågner, er jeg mærkbart friskere og mere klar på at gå i gang med dagen, så jeg kan kun anbefale, at du tager din nattesøvn alvorligt, hvis du selv er gadgetfreak og onlineentusiast – det betaler sig i sidste ende.

Sov godt!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *