Anmeldelse: Sony SmartWatch
Vi fortsætter indlægsrækken om SmartWatches, og er nu kommet til Sony’s udgave. Det er et SmartWatch som ser fedt ud, designmæssigt er det i den gode ende, og som også har en lang række brugbare funktioner. Der er dog også ulemper, som for eksempel et lidt klodset design og et batteri, som ofte behøver opladning. Rygterne går højt om at Apple, Samsung og Google snart lancerer deres egne SmartWatches – men imens har Sony allerede gjort det. Læs med her, og se hvad dette SmartWatch kan gøre for dig allerede i dag.
Design: klodset, en let
Sony SmartWatch er en Android-drevet enhed, med en 3,3 cm bred OLED-skærm. Så når man har den på, virker det lidt som at have en lille smartphone omkring dit håndled. Den minder meget om Apples iPod Nano, som kom på markedet for et par år siden, selvom skærmoplæsningen faktisk er bedre på iPoden. Skærmopløsningen på Sony SmartWatch er på 128×128 pixels, hvorimod iPod Nano har en oplæsning på hele 240×240 pixels. Men skærmen på Sony SmartWatch fungere optimalt til det den skal, og det kan være at en ny model vil komme med en opgraderet skærm.
Om det er med vilje at Sonys SmartWatch ligner iPod Nano skal vi ikke kunne sige, men selve uret ser ret fedt ud med sine afrundede hjørner, sølv-metal kant, og sin skinnende sorte overflade. Men den er også lidt klodset med sin tykkelse på hele 12,8 mm. og den kan være svær at have på under skjorter og andet tøj. Men selvom størrelsen er lidt uhandy, så er selve uret let, og vejer kun 40 gram.
Du behøver ikke bære Sony SmartWatch som et ur, men kan i stedet tage remmen af, og bruge den clip som er placeret bagpå til at sætte skærmen fast i for eksempel din trøje eller dit bælte. Selve remmen er lavet af gummi og kommer i flere farver, men efter at have gået med den i et stykke tid kan den føles lidt svedig, i og med at din hud ikke kan ånde gennem gummimaterialet. Sony har dog overvejet dette, og der medfølger en adaptor så du kan bruge din egen rem, hvis du ønsker det.
Sony SmartWatch: Features
Når du har opsat dit SmartWatch til en Google Android telefon ved hjælp af Bluetooth – som heldigvis er en ret så simpel proces – så har du en lang række fede features tilgængelig. Det er ikke nødvendigt at have en Sony smartphone for at få det til at fungere, da enheden er kompatibel med en lang række Android mobiler – men det er e god ide lige at tjekke om din telefon passer sammen med Sony SmartWatch før du løber ud og køber en.
Måden man navigerer rundt i menuerne på SmartWatch svarer stort set til måden man navigerer rundt på sin smartphone fordi begge har et touch screen. Det er ikke alt der føles lige naturligt, men man lærer hurtigt de forskellige bevægelser og swipes.
Som man jo vil forvente, så kan enheden fortælle hvad klokken er, og siden det nu er samme skærm som din smartphone, har du adgang til en lang række forskellige urskiver. Den store ulempe her, og som nok vil irritere en lang række mennesker, er, at klokken ikke bliver vist hele tiden. For at spare på batteriet så vil skærmen slukkes, og man kan derfor ikke bare kigge på den for at se tiden, som man kan på et almindeligt ur. Man er nødt til at trykke på en knap på siden af uret, for at vække skærmen igen.
Udover at fortælle hvad klokken er, kan Sony SmartWatch give en række forskellige notifikationer og udføre forskellige opgaver. Du udvælger de notifikationer og opgaver du har lyst til at dit ur skal udføre, på samme måde som du ville udvælge apps til din smartphone og hvordan du arrangere din startskærm.
Specielle apps og widgets til SmartWatch bliver downloadet og installeret via Google Play Store, og det er nemt at sætte op ved hjælp af din smartphone. Man bruger også smartphone-app’en til at arrangere de installerede apps og widgets, da det er nemmere at gøre på din smartphone, end på de lille skærm på SmartWatch. De tilgængelige apps er alt lige fra sms-beskeder, opkaldshåndtering, vejr og email, sociale netværk, fitness og meget mere.
Det er ret smart at få notifikationer via dit SmartWatch. Hvis du ofte har problemer med at du misser beskeder og opkald fordi din telefon er i lommen eller i din taske, så er der virkelig noget at vinde ved at investere i et SmartWatch – du kan ikke undgå at vide at du får et opkald når dit SmartWatch vibrere på dit håndled. Du kan også bruge den som en slags fjernbetjening til, for eksempel til at styre hvilken musik der afspilles.
Det er ikke muligt at skrive beskeder fra dit SmartWatch, skærmen er simpelthen for lille til at det kan lade sig gøre. Det er dog muligt at sende indkodede standard-beskeder fra dit ur. Der er hundredevis af apps ud over disse almindelige, og alt for mange til at vi kunne prøve dem alle. Men der er alt fra spil til præsentationsværktøjer, og kamera-apps.
Batterilevetid
Et af de helt store problemer med Sony SmartWatch er, at batterilevetiden ikke lever helt op til et almindeligt ur. Nu er det ikke længere nok at huske at oplade din Android-mobil regelmæssigt, men du skal også højst sandsynligt oplade dit SmartWatch dagligt. Da vi testede Sony SmartWatch over t par uger, så holdt batteriet i gennemsnit to til tre dage, før den skulle oplades igen. Sony siger selv at med et massivt forbrug vil den skulle oplades igen efter en dag, mens kun let brug vil føre til at batteriet kan holde en uge – det passer med de erfaringer vi har gjort os.
Opladning er lidt besværligt for du skal bruge det medfølgende, specielle usb-kabel, som du skal have med dig. Og hvis du overvejede det, så nej, du kan ikke oplade Sony SmartWatch mens det sidder på dit håndled.