Sådan køber du en brugt smartphone
Du leder efter en brugt smartphone du kan købe, for at spare lidt penge. Det lyder jo som en meget god ide – mange af de mobiler som kom på markedet sidste år er stadig bedre end din tre år gamle telefon, og i disse tider kan vi alle sammen bruge at spare lidt penge.
Men der er en række ting du skal være opmærksom på. Du kan faktisk købe nye ”gamle” smartphones. Apple sælger for eksempel stadig deres iPhone 4S, eller du kan købe en Samsung Galaxy S3 for lige omkring 3000 kr. Stort set alle smartphone-producenter har nu også lavet en lavpris-udgave af deres dyrere telefoner, og alle disse muligheder kunne være en bedre løsning end at købe en brugt smartphone.
Er du stadig opsat på at købe en brugt mobil, så læs med her og find ud af de problemer, der kan være, og de ting du skal tjekke inden du køber den.
Udvælgelsen af den bedste brugte mobil
Husk på at forskellige smartphones får forskellige problemer med alderen. Hvis du ikke kan tage batteriet ud af mobilen – som du for eksempel ikke kan på en iPhone – så kan det være et problem at den brugte telefon ikke kan holde strøm mere. Det er også vigtigt at have med i overvejelsen, hvilket operativsystem som mobilen kører med. Er der for eksempel kommet opdateringer til dit OS, er det ikke sikkert at den brugte telefon kan kører dette, og det vil have en indflydelse på de apps du kan bruge. Og det er endda kun på de telefoner du kan opdatere – har du en Android-mobil, så er du tvunget til at bruge det OS som telefonen er født med.
Tips når du skal købe en brugt smartphone
Der er en række beslutninger du skal tage når du skal købe en brugt smartphone, og hver og en af disse vil have en indflydelse på hvor god den brugte mobil du overvejer at købe er.
For det første, vil du købe gennem en individuel sælger, eller vil du sætte din lid til en etableret brugt-sælger? Du kan finde gode tilbud på sider som eBay, Freecycle eller Loot, og dine rettigheder vil være de samme, uanset hvem du vælger at købe fra.
Men vælger du at købe fra en etableret sælger med en online butik, som er registreret, som har en gyldig postadresse og som tager telefonen når du ringer til dem, så har du bedre mulighed for at få hjælp, hvis der er noget der går galt. Det er også mere sandsynligt at du kan bruge dit dankort som betalingsmulighed, som betyder at hvis beløbet skal refunderes, så er det bankens problem.
Men en registreret brugt-sælger kan også have et begrænset antal mobiler de må sælge. Og de skal også lave en profit et eller andet sted, så det er meget muligt at du kommer til at give lidt mere for telefonen end du ville have gjort gennem en individuel sælger. Uanset hvad, så vær helt sikker på hvad du køber, ved at følge de følgende råd.
Køb af en brugt mobil: Hvilken stand er den i?
Hvilken stand er mobilen i? Det er et meget vigtigt punkt, og det er ikke nok bare lige at se om selve telefonen ser ud til at være uden synlige skader. Prøv at finde ud af hvor godt batteriet holder, og om skærmen er skadet eller ridset. Og hvordan er telefonens ydeevne? Jo mere du kan få på skrift fra sælger, desto bedre, for så har du en god mulighed for at få dine penge tilbage hvis telefonen ikke lever op til dine forventninger.
Der er et par vendinger og sætninger du skal holde øje med når du læser en sælgers annonce, specielt når du køber fra en individuel sælger. Den første er ”næsten ny”. Det er en lidt løs formulering, men hvis du læser dette i en annonce så vil du gå ud fra at telefonen er i god stand og at den ikke har været brugt særlig meget. Hvis det ikke er tilfældet, så send den tilbage.
En anden vending er ”som ny”. Hvis du læser det, så får du en forventning om at mobilen er second-hand men at sælger ikke har brugt den. Se efter den originale indpakning i annoncen – det er ikke påkrævet, men det er en god indikator.
Andre termer du kan falde over når du læser annoncer er ”istandsat” eller ”renoveret”. Disse ord er brugt om elektroniske enheder når nogen har repareret dem eller påsat andre komponenter, for at gøre ydeevnen bedre. Her er det vigtigt at du beder om en garanti. Du køber simpelthen hvad sælgeren mener, er en god og fungerende mobil.
Andre ting at overveje
En helt essentiel ting at tjekke inden du køber en brugt mobil, især når du køber fra en individuel handler, er hvilke netværk som telefonen understøtter. Mange telefoner er låst til kun at ville acceptere sim-kort fra bestemte udbydere.
Det er også yderst vigtigt at du undersøger at telefonen ikke er stjålet. Uvidenhed er ikke et forsvar, hvis du er i besiddelse af stjålne varer. Når det så er sagt, så er det nok ikke dig at lovens lange arm slår hårdt ned på, hvis uheldet skulle være ude, især ikke hvis du har gjort et oprigtigt forsøg på at finde ud af om mobilen var stjålet.
Også vigtigt er at tjekke at sælgeren rent faktisk ejer den mobil han prøver at sælge. Hvis sælgers kontrakt ikke er udløbet, så ejer mobilselskabet stadig mobilen. Det kan endda stadig være sådan, selvom kontrakten er udløbet, også selvom mobilselskabet nok aldrig ville bede om at få telefonen tilbage. Vi fraråder at købe en telefon, som stadig er under en kontrakt – det giver for det meste bare problemer, og man skal sætte sig fuldstændig ind i de gældende regler for kontrakten.
Hvis du følger disse regler og tips, så vil du med stor sandsynlighed godt kunne købe en brugt smartphone og blive rigtig glad for den – og samtidig spare penge!