Hvad er Android?
Det kan virke indlysende når man ved det, men er man en begynder inden for gadgets og smartphones, så kan det være meget forvirrende med alle de forskellige betegnelser og fagudtryk. For at du slipper for at skulle stille spørgsmålet om hvad Android er til IT-nørden i din omgangskreds – og få et fnys og et nedladende blik med på vejen – så har vi her samlet en letforståelig og lige til beskrivelse af Android, hvad det er og hvad du kan bruge det til.
Android – hvad er det?
Fagfolk smider om sig med udtryk som Android telefon og Android tablet, og det er let nok at forstå når man er en af de indviede. Men det er forvirrende for nybegyndere, for en iPhone er bare en iPhone, mens en Samsung Galaxy S4 er en Android mobil. Og for at gøre det endnu mere kompliceret så kan tablets fra Toshiba enten være en Windows tablet eller en Android tablet. Endelig kan du købe din Samsung telefon fra både Telenor, Oister eller en helt tredje udbyder, men det er stadig en Android telefon – så det er ikke underligt at du er forvirret.
Læs med her og få det meget simple svar på spørgsmålet om hvad Android egentlig er. For det er meget simpelt når man lige ved det. Android er et styresystem til både smartphones og tablets. Android er et Linux-baseret operativ system som er designet og udviklet af Google. Det er udviklet med henblik på at blive brugt til touch-screen smartphones og tablets, selvom det faktisk også fungerer til nogle bærbare computere.
Men det betyder ikke at alle Android telefoner er lavet af Google. Faktisk langt fra – Google laver kun softwaren. Google har dog udviklet sin egen mobil og sin egen tablet, nemlig Nexus-udgaverne, som for eksempel Nexus 4 mobilen og Nexus 7 tabletten. Men ellers står Google kun for Android som styresystems-software.
Grunden til at så mange forskellige mobiler og tablets kører med Android som styresystem er, at det er såkaldt open source, eller gratis at bruge. Det betyder at enhver mobil eller tablet producent kan bruge Android som styresystem uden at det er nødvendigt for dem at udvikle et system selv, eller at købe en licens for at få lov at bruge det.
Det fleste mobil-producenter vælger at bruge Android netop derfor, og det betyder også at Android nu er den mest populære platform for smartphones, og er meget populær blandt apps-udviklere. Købere af smartphones kan så købe apps som de er sikre på virker til langt de fleste mobiler, med undtagelse af iPhone, BlackBerry, og Windows telefoner. Android understøtter også godt app-udgivere og film, magasin, musik og tv-udgivere.
Hvad er en Android-telefon?
Som sagt, så er en Android-mobil en smartphone, der bruger Android som sit styresystem. En af grundene til at udtrykket ”en Android-mobil” kan give så meget forvirring er, at den version af Android som er på en Samsung-smartphone ikke ser ud som den version man kan finde på en HTC-mobil, for eksempel. Endnu mere forvirrende bliver det, når de forskellige udgaver af Android har underlige navne, alt efter hvilken opdatering som er tale om. De har navne som Android 4.2 Jelly Bean, som ikke må forveksles med Android 4.1 Jelly Bean, eller nogle af de andre cirka 11 opdateringer, som Google har lavet siden de lancerede Android i 2009. En del af forvirringen opstår fordi Google lader producenter bruge softwaren gratis og justerer den så det passer til netop deres smartphone. Der er ikke et krav til producenterne at de skal bruge den nyeste udgave af Android, og mange vælger da også at bruge ældre versioner, hvilket betyder at ikke alle mobiler bliver opdateret som de skal, hvis overhovedet. Ydermere er nogle versioner af Android optimeret til tablets, mens andre er optimeret til smartphones.
De helt store fordele ved Android er, at det er gratis, at det er den mest populære platform og at Google Play app-store derfor er fyldt med apps og medier, og endelig at det er open source. Det gør at du som Android-bruger ikke er bundet af en enkelt app-butik, og du kan for eksempel købe musik fra flere forskellige leverandører.